El sexe és la qüestió

24 ag.

L’inefable José Ignacio Wert, el ministre d’Educació que passarà a la història per frases com “no puede ser que el primero de la clase sea un friki” n’ha tornat a fer de les seves. Wert, en el mateix moment en que el Tribunal Suprem rebutja els concerts educatius amb col·legis que separin els nins de les nines, conclou que l’educació diferenciada per sexe no és discriminatòria. Em recorda al pintor surrealista René Magritte, que el 1929 pintava una pipa de fumar acompanyada del text Ceci n’est pas une pipe.

Wert afirma que val la pena deixar de banda les interpretacions ideològiques i que mentre no suposi una desigualtat d’oportunitats per a nins i nines, la separació no suposa una forma de discriminació. Allò que l’home no explica són les raons pedagògiques en que es basa per a defensar la segregació educativa per qüestió de sexe. Si es considera oportú separar els nins de les nines és perque es té la ferma convicció -ideològica- de que dones i homes no poden ser educats ni en el mateix espai ni en els mateixos termes. Les seves futures responsabilitats a la societat, com a homes i com a dones que són, seran diferents -com han estat sempre!-. La diferència ha de ser integrada per la persona des de ben prest. Pura ideologia.

El ministre, en certa ocasió interpel·lat en relació a l’augment d’alumnat per aula, deia que “lo que hay que tener en cuenta es que ademas de aprender, los niños en la escuela, pues se socializan” per a justificar que amb més companys i companyes a classe, l’alumne te més oportunitats de socialització. Te raò en una qüestió que és profundament contradictòria amb la separació educativa de nins i nines: l’aula ha de ser una reproducció de la societat per tal de millorar el procés de socialització de la persona. El nin o la nina ha d’aprendre a comunicar-se, a interactuar amb nins i nines com els que trobarà al carrer, companys i companyes que seran de diversos llocs, que tendran diferents creences o diferent condició econòmica o social.

La defensa dels valors i de la modernitat no pot acabar mai. Sempre hi haurà el Wert de torn que intentarà fer-nos retrocedir algunes dècades en el temps.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: